Vasárnapi áhítat

2020.03.22.

Szeretettel köszöntöm gyülekezetünk tagjait a zsoltáros szavaival: 
”Isten a mi oltalmuk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban. Azért nem félünk, ha megindul is a föld, és a hegyek  omlanak a tenger mélyébe, ha háborognak és tajtékoznak  is vizei, és tombolásától megrendülnek a hegyek.”

„Arra kérlek mindenekelőtt, hogy tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért, a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy nyugodt és csendes életet  élhessünk teljes istenfélelemben és tisztességben. Ez jó és kedves a  mi üdvözítő Istenünk színe előtt, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére.”

(I.Tim. 2.1-3. )

Kedves Testvérek!

Elérkezett a vasárnap, ahogyan a régiek mondták úrnapja van. Ez a mai vasárnap nem olyan mint a többi, hiányzik a gyülekezet, nem tudunk a templomi istentiszteleten részt venni. Elmondták az idősek, hogy háborús időkben, csak akkor maradt el istentisztelet, ha a front elérte valamely települést, és az emberi élet védelme érdekében nem tartották meg. Láthatatlan ellenség vette ostrom alá a világot, gyilkos kór fenyegeti az életünket. Veszélyhelyzet van, nem akarjuk alábecsülni a kialakult helyzetet, épp ellenkezőleg keresztyén hitünkből fakadóan keressük Isten útmutatását, segítségét a mai napon. Az ige  három tanítására figyeljünk. Az imádkozás legyen a legfontosabb számodra. Kikért kell könyörögnöd? Mi lesz a következménye a meghallgatott imádságnak?

1.)„ Arra kérlek mindenekelőtt, hogy tartsatok könyörgéseket…” –egy kéréssel fordul Pál apostol fiatal munkatársához, nem  parancsolgat, nem utasítgat hanem kér. Fontosnak tartja azt is, hogy mindenekelőtt, a legfontosabb, minden más tevékenységet megelőző feladata legyen az miről itt említést tesz. Egy olyan tevékenységet állít elénk ami a Krisztus követő ember, fő tevékenysége az imádkozás, különböző formáiról olvasunk itt.. Isten ezzel a feladattal biz meg ma is mindenkit, aki hozzá tartozik, vele kapcsolata van.

  2.)„minden emberért, a királyokért és minden feljebbvalóért” a nehéz és szorult helyzetbe került ember imádsága sokszor csak szűk hatósugarú, csak önmagáért, családtagjaiért jár közbe Istennél Aki személyesen ismeri azt az Istent  aki gazdag lévén szegénnyé lett érettünk, hogy minket meggazdagítson,  annak szívében ott van a másik emberért érzett felelősség, és ezért imádságban  kéri Isten szeretetének, gyógyító hatalmának kiáradását minden ember életére.

Az Isten akaratát az istenfélő uralkodók és vezetők felismerik és, megvalósítják, napjainkban különösen fontos, hogy minden szinten, gyors, hatékony és jó döntéseket hozzanak az állami és egyéb szervezetek vezetői, ez az ő feladatuk. A miénk, hogy az intézkedéseket komolyan vegyük, betartsuk és mások előtt is megmutassuk, hogy felelős módon gondolkodunk és cselekszünk.

 3.) „hogy nyugodt és csendes életet  élhessünk teljes istenfélelemben és tisztességben.” Ez a leghőbb vágya a földön élő embernek a nyugodt és csendes élet, de ez Isten nélkül nem megy, amint a nagy egyházatya mondta: „nyugtalan az én szívem amíg Istenben meg nem nyugszik. Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, vagyis megismerje Őt, elfogadja a felkínált üdvösséget, és örök élete legyen. Bízzunk Urunk ígéreteiben aki meg  tud minket tartani minden időben, és megadja a kiutat nyomorúságos helyzetből, akiről így vall  Dávid: Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm. Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem. Lelkemet felüdíti, az igaz ösvényen vezet engem az ő nevéért. Ha a halál árnyéka völgyében járok is , nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.” (Zsolt.5.1-4) Ámen.

Imádkozzunk:

Hálát adunk neked Örökkévaló Istenünk, mert  napról-napra gondod van ránk. Háborgó tengerré változott a világ, hozzád kiáltunk Megváltó Jézus, ments meg  és tarts meg minket. Hitünket próbálja ez a vihar, és    most derül ki igazán, hogy kiben hiszünk, és mit hiszünk rólad. Mi hisszük, hogy te Mindenható Isten vagy, ezért fordulunk most is hozzád, és kérünk, Uram irgalmazz! Krisztus kegyelmezz! Olyan nagy a szükségünk, azt sem tudjuk miket kérjünk? Taníts minket imádkozni. Könyörgünk minden emberért, adj világosságot, megtérést, üdvösséget azoknak akik elfordultak tőled, vagy nem kerestek eddig, hogy megismerjenek téged, a mindenható Istent, és egyszülött Fiadat, a Jézus Krisztust. . Kérünk áldd meg azokat akik  fertőzés veszélye mellett, naponta munkába állnak, végzik mindennapi feladatukat, őrizd meg őket, erősítsd fizikailag és lelkileg egyaránt, vedd körül gyógyító szeretettel a betegeket. Áldd meg a kutatást végzőket, hogy megtalálják a vírus ellenszerét, adj bölcsességet, vezetést a döntéshozóknak. Szentlélek Isten adj bölcs belátást, józanságot minden korosztálybeli honfitársunknak, hogy felelőtlen magatartással ne tegyék ki  magukat  a fertőzésnek, és ne veszélyeztessenek másokat  sem, Jézus nevében kérünk, hallgass meg. Ámen