Vasárnapi gondolatok

2020.04.05.

A nagy király jön: Hozsánna! Hozsánna! Zeng e kiáltás előtte, utána: Zöld ágakat szeldelnek útjára. Békességet hoz népe javára.”

Otthonaink csendjében, szívünkben megszólal a virágvasárnapi ének. Visszagondolunk azokra a napokra, amikor a gyülekezet közösségében énekeltük. A templomunk zárva, de szívünk nyitva, kész arra, hogy meghalljuk a mi dicső Királyunk üzenetét, a szánk is kész arra, hogy dicsőítsük Őt.

Amikor közeledett Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus előre küldte két tanítványát, és ezt mondta nekik: Menjetek az előttetek lévő faluba, és ott mindjárt találtok egy megkötött szamarat a csikójával együtt. Oldjátok el, és vezessétek hozzám! Ha valaki szólna nektek, mondjátok meg, hogy az Úrnak van szüksége rájuk, és azonnal elengedi azokat.

Mt.20.1-3

Az üdvtörténet nagy eseményeit elbeszélő bibliai történetek többnyire a nagyobb ünnepek alkalmával kerülnek felolvasásra, ilyen a virágvasárnapi bevonulást elénk adó esemény is.

Mi most mégis virágvasárnapi történet egyik mellékszereplőjére egy szamárra figyeljünk. Mi volt Jézus terve vele kapcsolatban? Három dologra tenném a hangsúlyt: Oldjátok el, hozzátok ide, az Úrnak van szüksége rá.

Oldjátok el. Ez az első feladat. Olvastam egy történetet, amely arról szólt, hogy Valahol egy tengerparti kikötőben egy hajó, a parttól távolabb, néhány száz méterre a nyílt vízen horgonyzott le. A matrózok néhányan csónakkal kieveztek a szárazföldre. Jól érezték magukat, az egyik kocsmában alaposan felöntöttek a garatra, késő éjszaka volt, amikor kitámolyogtak a tengerparton ott hagyott csónakjukhoz, beszálltak és elindultak a hajójukhoz. Valaki megragadta a z evezőket és keményen evezve nem vette észre, hogy sehova nem jutnak. Ugyanis nem oldották el a csónakot parthoz kötő kötelet, ezért nem jutottak sehova.

Hasonló helyzetben van ma is sok ember. Valami köti őket és nem jutnak előre, nem jutnak el Istenhez. A legnyilvánvalóbb kötelek a szenvedélyek, az ital, a kábítószer, úgy is mondhatnánk, hogy ezek a legvastagabb és leglátványosabb kötelek, de ezeken kívül még ezernyi vékonyabb zsineg van a Sátán kezében, amivel képtelenné teszi az embert a mozgásra. Megkötözheti az embert, a babona, a jóslás, a jövendőmondás, varázslás, ezek következménye a megkötözöttség, hogy nem tud hinni Istenben. Aki ma megszabadul a bűn kötelékeitől, szabaddá válik Jézus szolgálatára.

Megváltónk elhozta az új életet, új lehetőséget számunkra. Ézsaiás próféta így beszél erről a szolgálatról: „az Úrnak Lelke megnyugszik rajtam, mert felkent engem az Úr, hogy bekötözzem a megtört szíveket, a foglyoknak szabadulást hirdessek és szabadon bocsátást a megkötözötteknek. „

A második parancs így hangzik: Hozzátok ide! Így vitték Urunkhoz a megkötözött emberek sokaságát, a bűn miatt jóra képtelen embereket. Gondoljunk arra az édesapára, aki azt a szeretett fiát vitte oda Jézushoz, akit gonosz lélek tartott megszállottság alatt. Vagy azok a barátok is előttünk vannak akik Kapernaumban egy ház tetőszerkezetét megbontva, Jézus lábai elé engedték a mozgásra képtelen társukat, aki gyógyultan távozott. Igy hívtak és hívnak Jézushoz tanítványai másokat, mint Fülöp tette, aki ezt mondta: „Jöjj és lásd meg.”

A harmadik tanulsága igénknek ez: „Az Urnak szüksége van rá”-kimondhatatlan öröm és megtiszteltetés ez a felismerés a mi számunkra, hogy az Úr számít ránk, igénybe veszi a mi odaszánt életünket. Fontos azonban azt meglátni, hogy csak akkor tud használni,ha köteleinket elszakítja, ha szabaddá válik az életünk. Ezt jól mutatja Pál apostol élete, Jézus elszakította azokat szálakat amelyekkel a világhoz kötődött Saul korában. Damaszkuszban Ananiás ezt mondta neki.  „Menj el, mert választott eszközöm ő, hogy elvigye a nevemet a népek, a királyok és Izrael fiai elé.”(Ap.Csel.9.15) Kérjük Istentől mutassa meg nekünk, hogy milyen kötélékeink, megkötözöttségünk van, és e felismerés után tudjunk kiáltani Hozzá feloldozásért, erre biztat Urunk az Ige által is: „Hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítlak, te pedig dicsőítesz engem.„

Befejezésül azt még el kell mondanom, hogy Jézus szavainak értelmét vizsgálva meg kell látnunk, be kell ismernünk, hogy nem csak neki van szükségünk ránk, hanem nekünk még nagyobb szükségünk van a Megváltóra. Ő a mi szolgálatunk nélkül is Isten, dicsőséges és hatalmas Úr, aki azért igényli a mi szolgálatunkat, hogy hasznára javára legyünk ennek a világnak. Mindannyiunknak szükségünk van Valakire, aki közbejár értünk az Atyánál, aki leoldja bűnterheinket, aki földi életünknek célt és értelmet ad, aki a mennyei otthonba elvisz. Ez a valaki több mint 2000 évvel ezelőtt Jeruzsálembe szamárháton bevonuló Jézus. Engedd, hogy feloldozzon minden kötelék alól, igénybe vegye életed, hogy Őt hordozd, őt dicsőítsed egész életed során. Ez a szamár csak virágvasárnap vitte Jézust, mi hordozzuk Őt minden nap.


Imádkozzunk:
Szent, Örökkévaló és Mindenható Isten, hálát adunk gondviselő és oltalmazó szeretetedért. Megvalljuk, hogy félelmek és aggódások hullámai között élünk, de viharok közt is rád nézünk, és abban hiszünk, aki biztos pont, rendíthetetlen szikla és menedék minden időben, egyszülött Fiad Jézus Krisztus, aki velünk marad minden napon a világ végezetéig.

Dicső Királyunk Jézus, az első virágvasárnapon azért mentél Jeruzsálembe, hogy ott feláldozd magad, hogy Isten Bárányaként meghalj bűneinkért. Elfogadjuk hálás szívvel értünk hozott áldozatod, köszönjük, hogy elvetted bűneinket. Kérünk légy életünk Ura és Királya, mi pedig a Te szolgáid, hordozzunk Téged, hadd tudja meg, hadd lássa ez a világ, hogy mi a Te tanítványaid vagyunk.

Hálásak vagyunk Neked azokért, akik ebben a rendkívüli helyzetben helytállnak munkahelyükön, kérünk Istenünk, áldd, őrizd meg őket, adj nekik kitartást, hitet és felülről való erőt. Isteni vezetést kérünk minden felelős vezetőnek, adj bölcsességet, emberséget és áldást, hogy felismerjék, hogy te vagy az Úr, ők pedig eszközeid, akik által cselekszel. Segíts minket a húsvéti ünnepre való készülésben, hogy lelki épülésünket szolgálja, amikor televízió, rádió vagy más elektronikai eszközön keresztül, hallgatjuk, olvassuk útmutatásod. Jézus nevében kérünk, hallgass meg Atyánk. Ámen