Nagypénteki gondolatok

2020.04.10.

Örök idők óta az emberiség számára a legtöbbet feltett kérdés, hogy: mi az igazság? Mindig ezt látjuk mióta ember él a földön, egy igazságosabb társadalom, igazságosabb rendszer létrehozása a cél. Viszont nem csak társadalmi és történeti összefüggésekben látjuk az „örökös igazság keresést” hanem egyénenként is. Sokan vannak, akik időt, fáradságot, pénzt nem kímélve mindent arra tesznek fel, hogy bebizonyítsák önmaguknak, a világnak és az ellenfeleiknek, hogy igazuk van.

Az első Nagypénteken, egy bírósági tárgyaláson, két király találkozik, az egyik a római hatalom és jog képviselője Pilátus, aki Júdea helytartója volt, a másik egy vádlott, akit előző este már elfogtak, kihallgattak, megaláztak. Őt Jézusnak hívják. Amikor az Ő országáról elmondja, hogy nem világi mértékek szerint ismerhető meg. Ezután Urunk a halála napján, azt mondja el, miért született, és miért jött el a mi földi világunkba. „…hogy bizonyságot tegyek az igazságról…”

Ennek az isteni igazságnak a gyümölcseit, következményeit így írja le Pál apostol:

Mert nincs különbség, mivel mindenki vétkezett, és nélkülözi Isten dicsőségét, Isten ingyen igazít meg az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban lett váltság által. Őt rendelte Isten engesztelő áldozatul az ő vére azoknak, akik hisznek. Ebben mutatta meg igazságát.

Róm. 3,22-25

„mindenki, aki az igazságból való, hallgat az én szavamra.”   Mit jelent ma hallgatni az Ő szavára? Egyszerűen az, amit minden szülő elvár gyermekeitől, amit mondunk nekik, azt megteszik. Jézus engedelmességet vár el tőlünk. Ha az Ő szavát halljuk, akkor ne halogassuk a döntést, tegyük azt, amit kér tőlünk. Ez a Nagypéntek üzenete, Isten Báránya, Jézus feláldozta életét a kereszten, azért, hogy halála és feltámadása által minket megváltson bűneikből, megigazítson és megszenteljen.

Hitvallásunk ezt így tanítja:   „Mi módon igazulsz meg Isten előtt?  Egyedül a Jézus Krisztusban való hít által oly módon, hogy bár lelkiismeretem vádol, hogy Istennek minden parancsolata ellen súlyosan vétkeztem, és soha azoknak egyikét sem tartottam meg, sőt még mindig hajlandó vagyok  minden gonoszra, Isten mégis, minden érdemem nélkül, ingyen kegyelméből, nekem ajándékozza és tulajdonítja Krisztusnak tökéletes elégtételét, igazságát(igaz voltát) és szentségét, mintha soha semmi bűnöm nem lett volna, sőt mintha mindenben, olyan engedelmes lettem volna, amilyen engedelmes volt  érettem Krisztus, de csak akkor, ha e jótéteményeket hívő szívvel elfogadom.” (Heidelbergi Kt.60)   

Pilátus, Jézus szavait hallgatva felteszi a kérdést: Mi az igazság?  Ha mi is ezt kérdezgetjük, a vélt vagy valós igazunkat keressük, eltévedünk. Mindenki volt már úgy, hogy ebben a helyzetben, zúgolódni, méltatlankodni kezdett, és elégedetlenek vagyunk mindennel és mindenkivel.

Helyesebb lenne így feltenni a nagypénteki kérdést: Ki az igazság?  Pál apostol szavai által felelünk: ”Az ő munkája az, hogy ti Krisztus Jézusban vagytok. Őt tette nekünk Isten bölcsességgé, igazsággá, megszentelődéssé és megváltássá, ahogy amint meg van írva: Aki dicsekszik az Úrral dicsekedjék” (I.Kor.1.30-31). Jézus halála előtt felkészítette tanítványait arra, hogy ebben a világban sok támadás éri őket, de nem lesznek egyedül, mert Nagypéntek után Húsvét következett, Urunk feltámadott, és a Szentlélek által erőt, felhatalmazást kaptak a szolgálatra. Áldott legyen Isten azért a szeretetért, amit megmutatott irántunk amikor, feláldozta értünk Fiát Jézust, aki ma is velünk van.

Imádkozzunk: Örökkévaló, Szent és Irgalmas Istenünk, Nagypénteken is Hozzád jövünk, hálát adni, dicsőíteni Téged. Hálát adunk a Golgota keresztjéért, mert irántunk való végtelen szereteted véres bizonyítéka ez. Úgy szerettél minket, hogy engedted Jézust meghalni helyettünk. Bocsásd meg amikor megszokottá, rutinszerűvé válik a mi ünneplésünk, emlékezésünk. Könyörgünk a vírussal fertőzött világért, segítsd a betegeket, a gyógyszer kutatóit, az egészségügyben dolgozókat, hogy meg tudják fékezni az emberi életeket fenyegető halálos kórt. Mennyei Atyánk, a bűn következménye, a Te akaratoddal való szembenállás, minden embert megfertőzött, de erre meg van a gyógyszer, Jézus vére megtisztít minket minden bűntől, mert nem akarod a bűnös ember halálát, hanem, hogy megtérjen és éljen. Segíts abban, hogy minél több lelkileg gyógyult ember legyen a Földön!  Kérünk segíts igaz önvizsgálatra, őszinte bűnbánatra! Megvalljuk, hogy méltatlanok vagyunk szeretetedre, nem a magunk érdeméért, hanem Jézusért kérünk hallgass meg. Ámen.