Vasárnapi gondolatok, Covid járvány idején

2021.03.14.

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek -így szól az Úr-: jólétet és nem romlást, tervezek, és reményteljes jövő az, amit nektek szánok. Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket.” (Jer.29.11-13.)

Az elmúlt héten ugrásszerűen megnőtt a vírussal fertőzöttek és elhunytak száma, kiszámíthatatlan és különböző vírusvariánsok által fenyegeti az emberiséget, ez a fertőzés. Két ellentétes hozzáállás jellemzi az embereket, vannak, akik tagadják, sőt különféle elméleteket gyártanak és terjesztek a fenyegető kórról, míg a másik oldalon megfeszített munkát végeznek a kutatók, az egészségügyi dolgozók és sokan mások. Az emberek terveznek, a jövőt illetően sok elképzelés van, szeretnének mindent maguk mögött hagyni, a félelmet, az egymásért és betegeink miatti aggódást, és ott folytani ahol abbahagyták, a járvány előtt. Viszont nem tudjuk, mit hoz a holnap? Meddig tart a kényszerű bezártság, kik mennek el az ismerősök, rokonok és barátok közül?

A mai Igénk eligazít, és helyes irányba terel minket. Jövőnket egyedül Isten ismeri, amikor ezek a mondatok elhangzottak, nagy megpróbáltatás érte a zsidó népet. Kr. e. 598-ban Nabukodonozor Babilónia királya kifosztotta és felgyújtotta a Jeruzsálemi templomot, Júdea lakóinak nagy részét fogságba vitte. Az Úr prófétája, Jeremiás, evangéliumot -jó hírt– közöl a fogságban lévőknek. Levelében leírja, hogy hosszú ideig tart majd a kényszerű távollét, és erre rendezkedjenek be az idegen földön. A választott nép engedetlensége miatt történt mindez, mert nem hallgattak Istenüknek a szavára.

Azt mondja Isten: „csak én tudom mi a tervem veletek”. Eznagyszerű dolog, ebben a világban minden Isten terve szerint halad. Ő tervében benne vagyunk mindannyian. Három konkrét dolgot mond el: „jólétet és nem romlást, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.”  Ha időnként nehéz körülmények közé is kerül Isten gyermeke, de az Úr fogja a kezét, mert akik Istent szeretik, azoknak minden javukra van.

Ígéretünk van mindezek megvalósulására, „Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak titeket. Ha kerestek majd magtaláltok engem, ha teljes szívvel kutattok utánam.” Mit jelent ez a gyakorlatban? Aki Isten elé járul, annak hinnie kell, hogy Ő létezik, hittel és teljes bizalommal és kitartóan kell könyörögni. Minden korban az a nagy lehetősége a földön élő embereknek, hogy az Isten megtalálható. Mennyei Atyánk az Ő Fiát, Jézust elküldte hozzánk, kijelentette, leleplezte magát, amikor emberré lett, úttá lett, hogy általa visszataláljunk. Aki földi élete során nem találkozik az élő, feltámadt Jézussal, annak célt tévesztett az élete.

Ez az isteni terv megvalósul, mert az az Isten akarata, hogy minden ember megtérjen és az igazság ismeretére eljusson. A Szentírás kendőzetlenül, őszintén beszél a bűnről, és annak következményéről, ha megvalljuk bűneinket hű és igaz, hogy megbocsássa azokat. Amikor elfordulok a bűntől és odafordulok Istenhez, megváltozik az életem. Reményteli jelenük és jövőjük azoknak van, akiknek a múltja el van rendezve, amint Jézus mondta a házasságtörő asszonynak: „megbocsáttattak a te bűneid, Eredj el, és többé ne vétkezzél” Ez adjon nekünk biztonságot és reménységet a jelenlegi helyzetben. Nem tudjuk mi vár ránk holnap, vagy azután, de ha letettük életünket Urunk kezébe, rábíztuk magunkat, onnan senki, semmi ki nem ragadhat, abszolút biztonságba vagyunk .

Kegyelmes Istenünk, hálás szívvel borulunk le előtted, mert a mi kis parányi életünk benne van a Te nagy isteni tervedben. Megvalljuk előtted, hogy tehetetlenek vagyunk a vírusfertőzéssel szemben, kérünk, adj védettséget minél több ember számára, segítsd beteg testvéreinket a gyógyulásban. Vigasztald azokat, akik szeretteiket elvesztették. Mi nem ismerjük a jövendőt, de szeretnénk belesimulni isteni kezedbe, naponta engedelmeskedni neked, kérünk ebben segíts minket. Ámen

Tanuljuk meg Jeremiás 29.11-13. igéit, és forgassuk azokat szívünkben, gondoljunk rá a próbákkal teli időkben.

Rétközberencs 2021.03.14.