Nagypénteki kérdések. „De mi rosszat tett?”

2021.04.02.

A  Zsidó Nagytanács által hozott halálos ítéletet a világi hatóságnak helyben kell hagyni, ezért Jézust megkötözve Pilátushoz viszik. Két király találkozik, egy földi király , a Római Birodalom „kiskirálya”és a Mennyei Király. A kihallgatás során Pilátus kérdéseket tesz fel: „Te vagy a zsidók királya,” „Nem hallod mi mindent vallanak ellened? „ – és  Jézus hallgat.   Mi most  Nagypénteken, egy másik kérdésre figyelünk. A bírói székben ülve , a papok és a vének irányítják az eseményeket, befolyásolják a tárgyalás menetét, nem zárt , hanem nyilvános tárgyalás volt, sokan részt vettek rajta,  Pilátus jól ismerte a zsidók gondolkodását ,mentalitását , átlátott a rajtuk, ezért felajánl egy nyitott kaput, hogy Jézust megmentse a kivégzéstől, ugyanis a nagy ünnepek alkalmával , hatalmánál fogva amnesztiát adhatott egy elítéltnek, most 2 rab közül lehet választani, egy rablásért börtönbe lévő Barabbás nevű és Jézus között.  A tárgyaláson részt vevő és manipulált emberek Barabbás elengedését kérik, és Jézus megfeszítését követelik. A helytartó következő kérdése, örök kérdés, ma is aktuális: „De mi rosszat tett?” Mi felelhetjük, hogy semmi rosszat.

Honnan tudjuk? A Szentírás világosan beszámol erről, Péter apostol ezt mondja Kornélius házában:”A názáreti Jézust felkente az Isten Szentlélekkel  és hatalommal, és ő szertejárt, és jót tett, és meggyógyított mindenkit, akik az ördög igájában vergődtek. „ (Ap. Csel. 10 38.)       Szerepek felcserélődnek ezen a napon, a tiszta, bűntelen, szent ártatlan ember a gyűlölködő, vádaskodó, ítélkező emberek gyűrűjében. Isten Fia a vádlottak padján.

 Eszünkbe juthat egy vallomás amikor Billy Graham lányával készítettek interjút az USA-ban egy kora reggeli műsorban szept. 11-e után. „ ..a riporternő megkérdezte tőle: „Hogyan engedhette meg Isten, hogy ilyesmi történjen?”

Anne Graham nagyon mély, éleslátásra utaló választ adott: „Úgy hiszem, Istent nagyon elszomorítja, ami velünk történt, ám évek óta azt mondjuk neki: menj ki az iskoláinkból, menj ki a kormányunkból, és távozz az életünkből. És Ő, amilyen úriember, csendben hátrahúzódott. Miképpen várhatjuk el Istentől, hogy áldását és védelmét adja, ha egyben arra szólítjuk fel, hogy hagyjon bennünket egyedül? .

A legutóbbi történések fényében…. terrortámadások, iskolai lövöldözések, stb., lássuk csak, azt hiszem, ez akkor kezdődött, mikor Madeline Murray O’Hare (akit meggyilkoltak, testét nemrégen találták meg) panaszkodott, hogy nem akar imádságot az iskoláinkban, és mi azt mondtuk, rendben. Aztán valaki azt mondta, jobb, ha nem olvasunk Bibliát az iskolában….- a Bibliát, amely azt mondja: ne ölj, ne lopj és szeresd a szomszédodat (felebarátodat), mint magadat. És mi azt mondtuk, rendben. 

Tovább kérdezhetnénk, hogy mi rosszat tett Jézus az emberiségnek, és a mi magyar népünknek?  Napjainkban sokan úgy gondolnak rá, és beszélnek róla mint  valami gonosztevőről. A Sátán emberi eszközök által végzi a munkáját, ő a hazugság atyja  és embergyilkos volt kezdettől fogva. Jézus azért jött, hogy az ördög munkáit lerontsa. Fel kell ismerni, hogy világméretű támadás éri napjainkban a keresztyén embereket,  egyházakat, minden ami szent, Isten akarata szerint való, és biblikus az gyűlöletes.  Áldott legyen Megváltónk azért, mert mi megismerhettük Őt, felismerhettük  benne igazi királyunkat, akinek minden hatalom a kezében van. Ő az aki erőt, hitet és reménységet ad minden korban a benne hívőknek. Gondoljunk bele, hogy milyen következménye van ennek a mi földi életünkre nézve? Ha a töviskoronás Király a mi Urunk, akkor engedelmeskedjünk neki és szolgáljuk , dicsőítsük Őt boldog élettel és hálás szívvel.

Minden kedves Testvérünknek, áldott, békés húsvéti ünnepet, és személyes találkozást  kívánunk, az élő feltámadott Jézus Krisztussal. Imádkozzunk azért, hogy adjon az Élet Ura, erőt és kitartást, betegeinknek gyógyulást, türelmet, hogy amikor érezzük a gyülekezeti istentiszteletek hiányát, tudjuk kivárni amikor  eljön annak lehetősége, együtt lehessünk úrvacsorai közösségben a templomunkban.

Borítókép: Munkácsy: Jézus Pilátus előtt (1886)