Ne féljetek

2021.04.04.

Húsvéti küldetés   „Ti ne féljetek! ..És menjetek el gyorsan, mondjátok meg a tanítványainak….”(Mt 28.5 kk.)

A nagypénteki véres eseményeket követve a Jézust szolgáló asszonyok jól megjegyezték hova temették Mesterüket. A szombatot nehezen bírták, minden gondolatuk a sír körül forgott, mentek volna már, hogy bebalzsamozzák a szeretett halottnak testét. A felolvasott ige arról szól, hogy az asszonyok hűsége megjutalmaztatott. Az angyal szólítja fel őket, hogy: „jöjjetek nézzétek meg a helyet ahol feküdt.”

első jutalmuk az, hogy látnak!

1.) Látnak: elhengerített követ.

A sziklába vájt sírt,  kör alakú, vagy négyszögletes  hatalmas faragott kővel zárták el a külvilágtól. . Jézus esetében a szokásoktól eltérően, még le is pecsételték. Őriztették is, hogy senki se juthasson be és, meg ne érinthesse, Izrael vezetőinek csak ez a jól lezárt, lepecsételt és gondosan őrzött sír adott csak bizalmat ezzel akarták kivédeni, Jézus ígéretének beteljesedését. Harmadik napon feltámadok.

Ezt ahatalmas követ látták most elhengerítve a sír szájáról az asszonyok. Nagy kő esett le szívükről, mert egész úton azon tanakodtak, ki hengeríti el majd a követ.

2.) Látnak: nyitott sírt.

A sírban nem találják azt akit eltemettek. Egy angyalt látnak. Amikor később Péter és János a sírhoz megy meglátták a halott ruháit szépen gondosan összehajtva. Az Élő Úrnak nincs szüksége halotti kendőkre. Ott maradt, jelnek örökre. A nyitott sír beszél arról, hogy Urunk noha halott volt, most él. A halált nemcsak Jairus lányától űzte el, nem csak a Nini ifjút keltette életre, és nem csak Lázárt hívta ki a sírboltból, hanem volt hatalma letenni életét és újra felvenni azt. Az üres sír arról is beszél, hogy Krisztus véglegesen elhagyta azt. Újra és újra megpróbálják őt sírba zárni, a főpapok megvesztegetik az őröket, csak ki ne derüljön, hogy él. Inkább azt híreszteljék, hogy tanítványai ellopták. A feltámadásról egy szót se senkinek. Olyanok is vannak napjainkban akik a templomot szeretnék kijelölni Jézus sírjának. Maradjon csak a templomba, a mi hétköznapi életünkben nincs helye.

3.) Látnak: angyalt ülni a kövön.

Az isteni követ szószéke a sírboltot elzáró kő. Hirdeti az angyal az élet diadalát a halál felett. Az őrök elmenekültek, vitték megbízóiknak a félelmetes hírt, feltámadt Jézus, a sír üres.

A sírhoz érkező asszonyok másik ajándéka, hogy: hallottak!

1.) hallhatták az angyal felszólítását: ne féljetek

Mert a mi életünk ilyen félünk. Félünk a betegségtől, kudarcoktól, csalódásoktól, félünk a jövőtől, a haláltól, mert tapasztaljuk azt, amit Jeremiás próféta mond: ”Bemászott ablakainkon a halál, betört palotáinkba.”(Jer.9.20.) Egy évvel ezelőtt nem gondoltuk, hogy a Covid járványnak  harmadik hulláma, és ilyen súlyos  következménye lesz. Szomorúan tapasztaljuk, hogy  felelőtlen magatartással sokan megnehezítik a járvány elleni küzdelmet. Isten ebben a helyzetben is felelős magatartásra, együttérző segítségnyújtásra bíztatja gyermekeit.

Az őrök amikor megpillantották az angyalt félelmükben szinte holttá lettek. Nekik senki nem mondta, hogy ne féljenek. A ki a megfeszített Jézust keresi, aki őt megtalálta , annak nincs oka a félelemre, mert Ő megtudja őrizni az  övéit.

2.) hallották: feltámadt!

Itt feküdt, már csak  a helye van itt, üres a sír. A sírból támadt fel, a halál nem tarthatta fogva.

3.) hallhatták: menjetek gyorsan!

Aki látott és hallott csodálatos dolgokat, annak mennie kell. Az Egyház akkor tölti be küldetését, amikor a Feltámadottról ad hírt. A jó hírt, örömmel és gyorsan kell továbbadni. A feltámadás hírnökei először a tanítványoknak mondják el, majd másoknak is, a háromezernek pünkösdkor, Kornéliusznak, Lídiának, a Filippi börtönőrnek és mindenkinek.

Az ószövetségben olvasunk egy megrendítő híradást Samária ostromáról, a körül zárt városban iszonyatos az éhség. Az egyik éjjel  az ellenség fejvesztve elmenekül a táborából, minden ott hagytak, felszerelést , élelmet. Öt leprás , beteg ember korán bemegy a táborba, első gondolatuk a fosztogatás, és a zsákmány volt, senki nem tudja, hogy elvonult az ellenség. Az öt közül az egyik megszólal: nem igazán cselekszünk, ne várjuk meg a reggelt, ne késlekedjünk, menjünk azonnal a város falhoz és mondjuk el a jó hírt megszabadultunk és van ennivaló mindenkinek.

Harmadik ajándékuk találkoztak a Feltámadottal, aki szembe jött velük.

A húsvéti öröm lépcsőfokai ezek. Látni, hallani, és indulni . Akik rálépnek a bizonyságtévők útjára azoknak elébe megy Jézus, találkoznak vele. Ez a találkozás erőt és feladatot jelent, Jézus is mondja nekik : ne féljetek! A rájuk váró feladatot megerősíti, menjetek a tanítványokhoz, és Galileába. Urunk meghatározza a szolgálat helyét. A Jeruzsálemben és környékén élők számára Galilea nevéhez társult ez a jelző: „a pogányok Galileája”– Jézus itt akar találkozni tanítványaival, azt üzeni övéinek, itt megláttok engem.  Ez a mai tanítványok feladata-akik találkoztak, vagy találkoznak az élő feltámadott Jézussal, elmenni azokhoz, akik még nem ismerik Őt, elvinni a jó hírt, továbbadni az örömhírt:

”Jézus él, mi is élünk.
A haláltól nem félünk.
Mert ő diadalmat vőn.
Értünk elégséget tőn.
Isteni erejével ,
Hathatós érdemével.” (Református .ék. 348.2)

Áldott húsvétot, a feltámadásba vetett boldog bizonyosságot, és hiteles krisztusi életet kívánunk, minden  gyülekezeti tagunknak, községünk  minden lakójának

Mészáros András                                                                                    Ősz András

 főgondnok                                                                                               lelkipásztor