Vasárnapi kérdés: Kire hallgatsz?

2021.04.25.

„Ítéljétek meg ti magatok, vajon igaz dolog-e Isten szemében, hogy inkább rátok hallgassunk, mint Istenre! Mert nem tehetjük, hogy ne mondjuk el azt, amit láttunk és hallottunk. (Ap. Csel. 4.19-20)

Jézus két tanítványának Péternek és Jánosnak a magatartására figyelünk, akik a jeruzsálemi templom előtt a Feltámadott  ereje által meggyógyítottak egy születése óta  béna embert. A bibliai történetek láncolatában helyezzük el ezt az eseményt, ami  nem marad rejtve, a templomban híre megy a csodának, kíváncsi emberek gyűrűjében Péter megmagyarázza az eset lényegét. A magyarázat egyszerű, a Názáreti Jézus által történt a gyógyulás, akit ti keresztre szegeztetek.  

A következő pillanatban pedig ott terem a vallási rendőrség, elfogják őket, őrizetben tartják másnapig.   A Nagytanács másnap tárgyalja ügyüket. A kihallgatás kezdetén kiderül, hogy nyilvánvaló isteni munkálkodás van háttérben, amikor ezt e megállapítást teszik. „Amikor látták, hogy milyen bátran beszél Péter és János felfogták, hogy ők írástudatlan és iskolázatlan emberek, és elcsodálkoztak.”

Micsoda sötétség, amikor szemüket becsukják, és a szívüket is, mert elismerik, hogy nyilvánvaló csoda történt, de ez nem győzi meg őket, tovább mennek a sötét ösvényen, az ördögi szenvedély mintegy megrészegíti őket, elveszítik józan ítélőképességüket.  Egy pillanatnyi tanácstalanságukban ezt kérdezik egymástól /NEM ISTENTŐL/: Mit tegyünk ezekkel az emberekkel?Mert, hogy itt nyilvánvaló csoda történt, általuk, azt tudja Jeruzsálem minden lakója tudja és nem is tagadhatjuk.” Semmiképpen nem akarták, hogy tovább terjedjen a Jézusba vetett hit, minden áron meg akarták akadályozni. 

A következő vers annak a bizonyítéka, hogy milyen kárhozatos bűn az istenfélelem nélküli hatalom. Mert ha nincs kijelentés, elvadul a nép. Ha nincs Isten félelem, akkor az ember saját maga számára szab törvényeket, amelyek csak arra  jók, hogy  önző kívánságai határozzák meg élete irányát. A hatalom emberei azt gondolják fenyegetéssel elérik céljukat. Ezt mondják: „hogy tovább ne terjedjen  a nép között, fenyegessük meg őket, hogy többé ne szóljanak az Ő nevében egyetlen embernek sem.

De sokan jártak ezen az úton, sokszor, fenyegették, időnként zsarolták, Isten szolgáit, apostolok utódait, hogy ne szóljanak a nép között hallgassanak Jézusról, maradjanak csendben. Nem feledkezhetünk meg azokról, akiknek az életét kettétörte a  diktatúra, voltak olyan fiatalok akik azért nem tanulhattak, vagy azért csapták ki őket egyetemekről,mert szüleik kulákok voltak. Azok a férfiak, édesanyák és gyermekeik akik a fűtetlen pajtákban, istállókban élték az életüket a hortobágyi pusztákon, hasonlóak voltak Mózeshez, aki inkább vállalta az Isten népével való együtt nyomorgást, mint a bűn ideig-óráig való gyönyörűségét.

Vajon megijedtek, engedelmeskedtek ők ennek a felszólításnak? Ezt felelték: „Igaz dolog-e az Isten szemében, hogy inkább rátok hallgassunk mint Istenre? két lehetőség közül kell választani, hallgatnak a hatalom szavára, és hallgatnak Jézusról, vagy Istenre hallgatnak és Jézus személyéről, hatalmáról beszélnek?

Nem tehetjük, hogy ne mondjuk el amit láttunk és hallottunk!!!

Emlékszünk még arra, hogy nagycsütörtök éjjel mit mondtak Péterre, aki a Főpap udvarában, az ellenséggel együtt, a tűz mellett ült? EZ IS JÉZUSSAL VOLT!  Ezt ott akkor  nem vállalta , letagadta! Itt azonban  minden megváltozott, most az a Nagytanács faggatja, aki  keresztre küldte Mesterüket,  Péter ezt feleli: AZT KELL MONDANI AMIT LÁTTUNK  ÉS HALLOTTUNK!!

Hasonló módon tanít Pál apostol amikor ezt írja: „mert én nem szégyellem a Krisztus evangéliumát, mert Istennek hatalma az minden hívőnek üdvösségére:” Kedves testvéreim! Mindezek ismeretéből az következik, hogy  tudatosuljon bennünk, hogy a biblikus, keresztyén gondolkodásmódot kell képviselnünk ebben a világban, ebben a faluban, országban. Mert az egyén a közösség a társadalom  egészsége, életminősége szempontjából meghatározó szerepe van a krisztusi hitnek. Sok ember értékek után kutat, vannak akik a múlt emlékeit emlegetik, a gyermekkorukat idézik, az emberi összetartozás, együttérzést, megbecsülést hiányolják. Isten szerinti igazi érték az ami nem lesz az enyészeté, ami nem csak egy emberöltőt ölel  fel, hanem az örökkévalóságban is megmarad. Az Isten beszéde, amely  írott formában benne van a Bibliában, elhangzik a prédikációban, az megmarad, ez az igazi érték, nem veszíti el időszerűségét, minden korban változatlan, ezt lehet befogadni, elfogadni és megtapasztalni. Isten segítsen abban, hogy ez lehessen a te vallomásod  is?-, nem tehetjük, hogy ne mondjuk azt, amit láttunk és hallottunk. A názáreti Jézus ma is hatalmas és munkálkodik azok  életében akik hisznek benne.


Imádkozzunk: Áldott legyen a Te neved Örökkévaló Istenünk, mert  a mai napon újra előtted állhatunk. Köszönjük a vasárnapot, amikor hozzád jöhetünk, hódolattal és alázattal. Te hordozol minket naponként, megtartod  életünket, és meghallgatod  imádságunkat. Hálát adunk neked Mennyei Atyánk, Jézus Krisztusért, aki velünk van minden napon a világ végezetéig. Erősítsd meg szívünkben azt a boldog bizonyosságot, hogy nincsen üdvösség senki másban, mert nem is adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk.

Kérünk Szentlélek Isten, te vezess minket minden napon, hogy ne az emberek véleménye, elvárása, akarata irányítsa életünket.

Kegyelmes Istenünk! Tekints azokra akik szeretteiket, barátaikat gyászolják, adj nekik vigasztalást, megnyugvást akaratodban, eléd visszük beteg testvéreinket, gyógyító isteni hatalmaddal vedd körül őket, áldást erőt és türelmet kérünk mindazokra, akik kórházakban, intézményekben és családi otthonaikban beteget ápolnak.
A te kegyelmed jelének tekintjük, azt, hogy látható jelei vannak annak, hogy a járvány szorítása lassan enged, kérünk adj fegyelmezettséget, felelős magatartást minden embernek, a további időszakban. Jézus érdeméért kérünk hallgass meg Istenünk. Ámen.

„Örülök, ha ezt mondják nekem: Az Úr házába megyünk! Lábunk megáll kapuidban, Jeruzsálem.”(Zsolt.122.1-2)


Szeretettel hívom a Kedves Testvéreket,  május 2-án, 11.00  órakor, újra kezdődő templomi istentiszteletünkre.

Kérem  a járványügyi szabályok pontos betartását.

2020.04.25. Ősz András lp.